2XL
kast


tekst

Voor hun woonkamer wilden de opdrachtgevers graag een representative kast hebben met veel bergruimte. Deze moest rust brengen in de kamer, maar wel karakter uitstralen - het mocht geen standaard wandkast worden. Een ander uitgangspunt was: een kast die degelijk en eerlijk is, een kast die een leven lang mee gaat, en waarbij gebruikssporen zichtbaar mogen worden. Tenslotte moest er een balans gevonden worden tussen de begrippen ambachtelijk en eigentijds. Dit klinkt als een vrij onmogelijke opgave. Toch voldoet het resultaat aan al deze eisen.

Het dressoir is in totaal 4 meter breed, 60 cm diep en 90 cm hoog, omwille van de hanteerbaarheid opgedeeld in 2 losse delen. Toch is de kast als een geheel ontworpen. De voorkant heeft een vlakverdeling opgebouwd uit horizontale en verticale rechthoeken. De compositie vormt een rotatie-symmetrisch geheel, waarbij de twee kastdelen een gelijke indeling hebben, maar dubbel gespiegeld zijn ten opzichte van elkaar. De naad tussen de twee kastdelen is bewust zichtbaar gehouden door de dubbeling van de rand. Het materiaal is berken multiplex met een eiken en een mat witte melamine toplaag. De fronten zijn inliggend waardoor het lijnenspel van de vlakverdeling door het kopse hout wordt geaccentueerd.
De belijning van het kopse multiplex geeft een extra textuur en laat tevens eerlijk zien waar de kast uit opgebouwd is. De horizontale vlakken zijn laden en de verticale zijn kastdeuren. Deze zijn te openen door middel van ingefreesde grepen. De typische vorm van de grepen komt voort uit een bundeling van zoveel mogelijk laden en deuren per greep. Ze doen mee in het lijnenspel, maar geven door het diepteverschil ook een extra detail aan de kast. Het geheel staat op een stalen onderstel. Door het onderstel zwart te coaten én volledig vrijdragend te maken, krijgt de forse kast toch een zekere lichtheid.

Type:   interieur - meubel
Jaar:   2018-2019
︎  project  ︎