What is He Building in There
ALF#5


tekst

Uit de 500 inzendingen voor de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival (2016-2017) heeft de jury het project What's He Building In There uitgekozen als een van de 20 kunstwerken die dit jaar de Water Colors vaarroute vormen.
Aansluitend bij het thema van dit jaar A view on Amsterdam verbeeldt de installatie het spanningsveld tussen het openbare en het verborgen leven van de stad.
Overdag lijkt de installatie een zwarte massieve 'steen', een abstracte moderne sculptuur. Deze mysterieuze black box maakt nieuwsgierig maar geeft niets prijs. Als het donker wordt verandert het kunstwerk echter van gedaante: het object blijkt geen solide massa, maar een van binnen verlichte ruimte. De sculptuur transformeert tot de typische grillige achtergevel in een oude stadswijk. Mat verlichte vlakken vormen raamopeningen. Enkele van deze 'ramen' zijn videoprojecties die een bewegend silhouet van een persoon laat zien.
Gedurende de avond krijgen voorbijgangers een voyeuristisch inkijkje in wat de geheimzinnige bewoner uitspookt, en worden zij als een nieuwsgierige buurman die zijn overburen begluurt. Wie is deze tijdelijke stadsbewoner en wat doet hij daarbinnen, of om met Tom Waits te spreken: What's He Building In There?

Ontwerp: Laurent de Wolf
Opdrachtgever: Stichting Amsterdam Light Festival
Uitvoerende partijen: Aukes Theatertechniek, Fiction Factory, Maarten Eshuis, Guillermo Palacios, Thijs Bloothoofd
Beeld: foto’s Janus van Eijnden, impressies OOTWA

Type: tijdelijke installatie - publieke ruimte
Jaar: 2016

Zie ook: amsterdamlightfestival.com

︎  project  ︎