Haarlemmermeerstraat
Amsterdam


tekst

OOTWA werd benaderd om een ontwerp te maken voor het interieur van de bovenverdieping en zolder van een woning in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam.
De bovenverdieping was laag en de indeling (van deze toch al kleine ruimte) onpraktisch. Door de vloer tussen de bovenkamer en de zolder te verwijderen ontstaat een ruimte die twee keer zo hoog wordt. De bovenverdieping, een toekomstige werkkamer, krijgt daglicht van een bestaand bovenliggend dakraam. Aangezien op de zolder twee (kinder)slaapkamers komen is een scheiding met de werkkamer eronder gewenst. Door een kastenwand te plaatsen over de volle hoogte van de beide verdiepingen worden de ruimten op een ruimtelijke en praktische manier opgedeeld.
Door de ingreep krijgt de werkkamer een dubbelhoge wandkast waarvan het onderste deel boekenkast is. Het meubel geeft aan de ruimte een royaal gevoel, ondanks het geringe vloeroppervlak.
De kast hoort een verdieping hoger bij een van de kinderkamers, en dient als kleding- en bergkast. Om de zolderkamer van voldoende daglicht te voorzien heeft de kast een grote opening met een glazen raam. De nis van de raamopening is diep genoeg om in te zitten en zo door het dakraam over het huizenblok uit te kijken. Het verhoogde bed is geïntegreerd in de kastenwand en zorgt voor een efficiënte benutting van de beschikbare ruimte.
De zolderkamers zijn toegankelijk via een steile trap naast de kast. De trap is vrijwel gelijk aan de diepte van de kast, zodat deze zo min mogelijk ruimte inneemt.

Type:   woning - interieur
Jaar:   2016
︎  project  ︎