Johannes Vermeerstraat
Amsterdam


tekst

OOTWA werd benaderd om een ontwerp te maken voor een dakuitbouw voor een bovenwoning in Amsterdam Oud-Zuid. De woning is onderdeel van een ensemble van enkele panden op de hoek van een groter gesloten bouwblok, gebouwd rond 1910. De panden zijn op de hoek los van elkaar gehouden, zodat een smalle opening in het bouwblok ontstaat. Door deze opening is de zijgevel van het bewuste pand zichtbaar vanaf de straat. Door deze zichtbaarheid waren er een aantal voorwaarden vanuit de welstandscommissie. In het uiteindelijke ontwerp is rekening gehouden met deze voorwaarden, zonder consessies te doen aan de samenhang.
Het ingreep bestaat uit een dakuitbouw aan de achterzijde, met een gevel van verticaal geplaatste onbehandelde thermisch verduurzaamd houten latten.
Op het bestaande hoge platte dak en het nieuw ontstane dakvlak van de dakuitbouw is een nieuw dakterras over twee niveau's. De balustrade is qua materiaal gelijk aan de gevelbekleding van de dakuitbouw, maar wit geschilderd. Dit terras ligt terug ten opzichte van de zij- en achtergevel.
Op de hoek aan de achterzijde is een klein balkon geplaatst, waardoor het volume van de uitbouw vanaf de zijkant gezien visueel minder dominant is en zodoende ondergeschikt wordt aan de onderliggende bebouwing.Samen met de raamopeningen vormen de uitbouw en dakterras een ruimtelijk interessante en evenwichtige compositie.

Type:   woning - uitbreiding
Jaar:   2018
︎  project  ︎