Zunderdorp
Amsterdam


tekst

Dit zogenaamde twee-onder-twee-kapwoonhuis staat op een prachtig gelegen locatie ten noorden van Amsterdam, aan de rand van de weilanden. De oorspronkelijke aanbouwen aan de achterzijde van het huis waren klein en erg gedateerd.
OOTWA heeft in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers onder andere een ontwerp voor een nieuwe aanbouw gemaakt dat aansluit bij het weidse, eenvoudige karakter van het gebied en tegelijkertijd een eigentijdse detaillering nastreeft.
De uitdaging binnen dit project zit hem onder andere in het feit dat, in tegenstelling tot de meeste huizen, de opleggingsrichting van de vloeren niet tussen de bouwmuren loopt maar van voor tot achtergevel. Hierdoor is een flink constructief portaal nodig om de doorbraak van de achtergevel op te vangen, en tevens de stabiliteit van de woning te garanderen. Er is bewust voor gekozen om deze constructieve ingreep duidelijk te laten zien, door het stalen portaal in het zicht te laten. Hij staat zelfs los van de wanden zodat het een op zichzelf staan object wordt.
De eenvoudig vormgegeven volume van de uitbouw heeft twee grote raampuien en een dichte tuindeur. De gevel is afgewerkt met verduurzaamd, onbehandelde houten latten. De eenvoud wordt versterkt door het doorlopen van de latten tot voor de dakrand en de houten kozijnen.

Type:   woning - uitbreiding
Jaar:   2017-2018
︎  project  ︎